Funcions
Esdevenir un espai estable de debat i discussió, amb l’objectiu de promoure, estimular i canalitzar la participació ciutadana, contribuint a la deliberació democràtica i proporcionant als responsables municipals les diferents alternatives argumentades en matèria de salut existents entre la ciutadania, realitzant així un seguiment de l’acció de govern.
Les funcions, aprovades en Ple Municipal són les següents:
- Proposar els àmbits, sectors i col·lectius on es creu necessària la intervenció municipal en matèria de salut al municipi.
- Proposar mecanismes de coordinació i seguiment amb l'Ajuntament pel que fa als programes i serveis que afectin a les entitats vinculades amb la salut.
- Formular propostes i plans d’actuació municipals que millorin els serveis sanitaris i els serveis de salut pública del municipi.
- Estudiar i valorar els informes o propostes que formulin les persones físiques o jurídiques, publiques o privades, sobre l’actuació en matèria de salut.
- Emetre propostes a iniciativa pròpia o de l'Ajuntament en relació a la salut publica i els serveis sanitaris del municipi que seran recomanacions per als òrgans de govern municipal.
- Participar en l’avaluació d'aquells programes i plans d’actuació en els quals hi hagi pres part el Consell Municipal de Salut, tant a nivell de proposició com a nivell de seguiment.
- Fomentar la participació democràtica de la ciutadania organitzada i l'enfortiment de la vida associativa en l’àmbit de la salut publica i dels serveis sanitaris en totes les seves manifestacions, tot consolidant la relació entre l'Ajuntament de Castellbisbal i les associacions que intervenen en aquests àmbits.
- Afavorir el coneixement mutu i la coordinació entre l'Ajuntament, les entitats i les institucions proveïdores de salut.
- Proposar i aprovar l’organització de grups de treball segons les prioritats que s'estableixin, i fer-los encàrrecs concrets, tot creant espais de debat i de reflexió que integrin les òptiques polítiques, tècniques i ciutadanes per poder tenir una visió estratègica de ciutat en l’àmbit de la salut
- Fomentar i impulsar convenis de col·laboració entre l'ajuntament, entitats i institucions, les quals afavoreixin la promoció de la salut, la protecció i la prevenció de la malaltia.
- Participar en la determinació i priorització dels problemes de salut que cal conèixer amb més profunditat, i en la definició de polítiques saludables i les estratègies per millorar els determinats de salut (socials, de treball, mediambientals, econòmics....)
- Afavorir la responsabilització de la ciutadania en la pròpia salut, en la salut de la comunitat i en la correcta utilització dels serveis sanitaris.
- Col·laborar en la difusió de polítiques i programes de salut entre la ciutadania
- Establir canals de comunicació i coordinació amb els restants òrgans de participació en matèria de salut, existents al municipi
- Les sessions del Consell de Salut poder ser ordinàries o extraordinàries. Les sessions ordinàries tindran lloc dues vegades a l'any, la primera dintre del primer semestre de l'any, i la segona en el segon semestre, i s'hauran de convocar amb una antelació mínima de deu dies hàbils.
- Les sessions extraordinàries seran convocades a iniciativa de la presidència o perquè així ho sol·liciti un quart dels membres que componen el Consell i s'hauran de convocar amb una antelació mínima de dos dies.
- Les sessions hauran de convocar-se amb l'ordre del dia corresponent. En el cas de les sessions ordinàries, juntament amb l'ordre del dia s’adjuntarà l'acta de la reunió anterior. A efectes dels punts a incloure en l’ordre del dia, la presidència tindrà en compte els suggeriments i/o demandes que puguin fer els membres del Ple. Es promourà la utilització telemàtica de les convocatòries, tot i que es garantirà que arribin a cada membre del consell.
- Les convocatòries de les sessions del consell, els informes, actes i acords del consell es publicaran en el web municipal, en el Portal de Transparència i a d'altres mitjans que es considerin oportuns.
- Les reunions del Plenari se celebraran amb plena validesa, sempre que, una vegada convocada formalment, hi concorrin a més del /la president/a o qui legalment el/la substitueix, i del/la secretari/a, al menys una tercera part dels membres integrants. Si no s’arriba al quòrum, es reunirà mitja hora més tard en segona convocatòria, per a la qual només s’exigeix l’assistència de tres membres per la seva validesa
- Per tal de garantir al màxim la coordinació, la participació i el diàleg social i d'aconseguir una major agilitat i eficiència en el desenvolupament de les funcions del Consell de Salut, es podran crear grups de treball.
Els grups de treball es creen per la presidència del Consell, a proposta dels membres del mateix, per abordar temàtiques i actuacions concretes que poden o no tenir caràcter de permanència i que permeten donar respostes a determinats problemes de salut actuals dintre de l’àmbit del Consell.
Els grups de treball estaran formats per un màxim de 10 persones.
Els propis grups sectorials, establiran el calendari i la periodicitat de les reunions en funció dels temes treballats i aquests elevaran el seu informe al plenari del Consell de Salut Publica.
Els òrgans del Consell Municipal de Salut són:
- El Plenari del Consell
- Els Grups de Treball
- La Presidència
- La Vicepresidència
Aquest òrgan comptarà amb la col·laboració dels agents socials, les institucions, entitats i associacions locals implicades en els aspectes relacionats amb la salut en el municipi i recollirà les propostes de la ciutadania pel que fa a la planificació, la gestió i l’avaluació dels serveis de salut.
Formen part del Consell Municipal de Salut els següents membres:
a) President/a: l'alcalde/ssa, que podrà delegar les seves funcions en els/les vicepresidents/es.
b) Vicepresident/a: el/la regidor/a responsable de Salut Publica.
c) Vocals:
- Un/a representant de cada partit o grup polític que formen part del consistori.
- Un/a representant de cadascuna de les associacions municipals amb seu i activitat a Castellbisbal, relacionada amb l’àmbit de la salut.
- Una persona representant de cadascuna de les eventuals plataformes de defensa de la sanitat pública del municipi.
- Un/a representant de les farmàcies amb activitat a Castellbisbal.
- Un/a representant de cadascuna de les institucions publiques que presten serveis al municipi en relació als objectius de l'article 1.
- Un/a representat del departament de Salut de la Generalitat.
- El/la responsable d'Atenció Primària del Sector del CatSalut.
- Un/a representant de l'Hospital de Terrassa (CST).
- El/la Director/a del Centre d’Atenció Primària.
- Un/a representant de l'Agencia de Salut Pública de Catalunya.
- La tècnica municipal de Salut.
Compartir