La participació ciutadana en una societat democràtica no es pot veure limitada a la que es produeix en processos electorals, sinó que cal buscar i crear els mecanismes per garantir i fer efectiva la participació en la gestió municipal.
Des de la Convenció sobre els Drets de l’Infant, adoptada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 20 de novembre de 1989, on, per primer cop es reconeix la ciutadania de ple dret als menors de 18 anys, tot conferint-los una sèrie de drets, entre els quals destaquen el dret de participació, el de llibertat d’expressió i el d’opinió, a la Convenció de Catalunya, aprovada mitjançant la Resolució 194/III, de 7 de març de 1991, en la que es proclama, entre altres qüestions, l’interès superior de l’infant i s’afirma la necessitat de fer conèixer aquests drets a la ciutadania.
La Llei 14/2010, dels drets i les oportunitats en la infància i adolescència recull que: “els infants i adolescents tenen dret a participar plenament en els nuclis de convivència més immediats i en la vida social, cultural, artística i recreativa de llur entorn. Els poders públics els han d’oferir les oportunitats necessàries perquè s’incorporin progressivament a la ciutadania activa, d’acord amb llur grau de desenvolupament personal”. D’aquesta manera, en l’article 27 i en consonància amb la seva finalitat de participació de l’infant i l’adolescent en tot el que l’afecta i promovent òrgans de participació en la vida pública, impulsa a les administracions locals a crear consells de participació territorial per tal de donar als infants i adolescents l’oportunitat d’afavorir la convivència i la integració cultural en l’àmbit veïnal i local.
Amb la creació d’un òrgan deliberatiu sectorial de participació comunitària, es fa un pas endavant en la tasca desenvolupada per l’Ajuntament de Castellbisbal en la línia del govern obert, la transparència, la participació i la col·laboració entre consistori i ciutadania. Mitjançant la creació d’un Consell de caràcter consultiu, aconseguirem crear un canal de participació dels infants i adolescents de Castellbisbal, obrint una via de diàleg permanent amb un col·lectiu que també ha de tenir la capacitat i l’oportunitat de participar en la vida del municipi i apropar tot aquell recull de propostes i idees que impulsin activitats que els siguin pròpies.
Els objectius del Consell Municipal d’Infants i el d’ Adolescents són:
- Promoure la participació dels infants i adolescents de Castellbisbal.
- Desenvolupar pràctiques de formació en el joc democràtic.
- Incorporar-los en la vida pública i, a través de la seva mirada, apropar-nos a una ciutat més amable amb la infància i l’adolescència.
- Reconèixer als infants i adolescents com a ciutadans i ciutadanes de ple dret, actius i amb capacitat transformadora
- Possibilitar un espai on puguin manifestar i expressar la seva veu envers el municipi.
- Apropar-los al valor de la democràcia i la participació.
- Afavorir el desenvolupament de diferents habilitats com l’empatia, el diàleg, l’esperit crític i la implicació i participació en els assumptes públics.
- Promocionar el valor de la responsabilitat dins la comunitat mitjançant la pròpia experiència dels infants i adolescents.
- Aconseguir que les persones adultes coneguin els drets dels infants i els adolescents, preuin la seva opinió i la tinguin en consideració.
- Donar a conèixer a infants i adolescents els seus drets i que tinguin accés a mecanismes de debat i pràctiques democràtiques on aprenguin a gestionar confrontacions dialogades, el consens i dissens, així com potenciar l’escolta activa entre iguals.
El consell sectorial d’Infància estarà constituït per, un màxim de 30 membres consellers/eres, amb la següent distribució:
- President/a: Regidor/a d’Educació de l’Ajuntament de Castellbisbal.
- Vicepresident/a: Regidor/a de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Castellbisbal.
- Secretaria: Tècniques i dinamitzadores, que acompanyaran el procés de treball dels Consells Sectorials, amb veu però sense vot .
- Conselleres i consellers: un màxim de 4 consellers o conselleres, que estiguin cursant 5è i 6è de primària dels centres de primària del municipi.
- 2 Consellers/es de l’Esplai Gatzara, que estiguin cursant 5è i 6è de primària.
- 2 Consellers/es del Casal infantil el Mirador, que estiguin cursant 5è i 6è de primària.
- 2 Consellers/es de cada grup d’entitats que disposin de secció infantil, agrupades segons temàtica (culturals, esportives i educatives) , que estiguin cursant 5è i 6è de primària del municipi de Castellbisbal.
El consell sectorial d’adolescència estarà constitut per un màxim de 30 membres consellers/eres, amb la següent distribució:
- President/a: Regidor/a d’Educació de l’Ajuntament de Castellbisbal
- Vicepresident/a: Regidor/a de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Castellbisbal
- Secretaria: Tècniques i dinamitzadores, que acompanyaran el procés de treball dels Consells Sectorials, amb veu però sense vot .
- Conselleres i conselleres: un màxim de 4 consellers o conselleres per als cursos i de 2n i 3er i d’ESO dels instituts del municipi
- 2 Consellers/es del col·lectiu de corresponsals de l’Ajuntament als centres de Secundària, exceptuant els corresponsals que estan cursant 3er d'ESO.
- 2 Consellers/es de l’Esplai Gatzara, que estiguin cursant 2n i 3er d’ESO
- 2 Consellers/es de cada grup d’entitats agrupades que disposin de secció adolescent, segons temàtica (culturals, esportives i educatives) del municipi, de 2n i 3er ESO.
Per tal que el Consell Municipal d’Infància i Adolescència esdevingui eficaç i eficient i assoleixi els seus objectius, s’ha optat per la constitució d’un Plenari d’Infància i Adolescència, del qual dependran dos consells sectorials: el consell d’infància de Castellbisbal i el consell d’adolescència de Castellbisbal, atenent el col·lectiu específic que n’ha de formar part:
- El Consell d’Infància, format per infants que estiguin cursant 5è i 6è de primària
- El Consell d’Adolescència, format per adolescents que estiguin cursant 2n i 3er d’ESO.
Compartir